Парите на тълпите

  • Краудфндингът е колективен начин за събиране на пари за рискови проекти, като се иска от голям набор от взаимосвързани лица малка сума пари. Експертите обичат да спекулират с това, че финансовият климат след световната икономическа криза е породил културата на колективно финансиране, но е известно, че първият онлайн краудфандиран проект е възникнал още през 1997 г., когато рок групата „Marillion“ е поискала да финансира турне след излизането на албума им.

  • На европейския пазар алтернативните методи за финансиране на проекти нараснаха много бързо, като размерът на пазара достигна повече от 18 милиарда евро през 2018 г. Развиха се различни платформи, залагащи на капиталово финансиране, базирано на дългове или основано на възнаграждения.

  • По отношение на европейските страни през 2018 г. Обединеното кралство беше лидер в краудфъндинга според данни на Statista.

  • С течение на времето не само физически лица са избрали да прибягнат до нови начини за финансиране на своите бизнес, артистични или социални начинания. Все повече юридически лица със стопанска и нестопанска цел в европейските страни започнаха да търсят нови начини за получаване на финансиране, което да допълни по-традиционните банкови заеми. През 2018 г. почти 2,6 милиарда евро бяха събрани от МСП в цяла Европа (без Великобритания). Към 2019 г. в Обединеното кралство алтернативното финансиране все още беше далеч по-малко популярен и търсен вариант като средство за финансиране конкретно за МСП.

  • Така краудъндинга, като един от най-начините за алтернативно финансиране, набиращи най-голяма популярност, излезе на сцената на имотния пазар в САЩ. Ню Йорк се оказа пионер във финансирането на имот чрез краудфъндинг, като реализира проект за апартхотел на стойност от 96 млн долара, от които 12 млн. долара са финансирани чрез краудфъндинг. По данни на Investor през тази година се очаква за пазарната ниша на бизнес имотите да бъдат набрани около 2.57 млрд. долара повече от предходната година.

  • У нас този метод ще става все по-популярен за финансиране на стартъп компании-малки стартиращи бизнес проекти със сериозен потенциал за растеж. Това все по-често ще изправя един срещу друг хората с идеи срещу хората с пари, които обаче са обикновени граждани и очакват срещу парите да получат първите бройки от продукта.

  • Експертите очакват краудфъндинг финансирането да задмине финансирането чрез рисков капитал, но за съжаление последствията от рестрикциите, свързани с коронавируса, оставиха своя негативен отпечатък и в този сектор. В България обемът на финансираните проекти чрез краудфъндинфг е спаднал с 25% през 2020 година, но същевременно обемът на инвестициите с рисков капитал се е увеличил отново с 25%. Тази пазарна тенденция към момента не е изненадваща, предвид факта, че инвестициите в рисков капитал са „спасителен пояс“ за българския бизнес. По данни на сп. „Капитал“ до фирмите в страната достигат милиарди от ЕИФ, Фонда на фондовете и ББР. Бъдещето на краудъндинг пазара е светло. Регулациите, които наложи лидерът в алтернативно онлайн финансиране до 2018 година-Китай, създадоха вакуум.  Тази тенденция обаче претърпя серизони промени и измести фокуса от Китай с дял от 48% в краудфъндинга през 2019 година, когато този процент спадна до 1% само година по-късно. Новият лидер в сектора се очертава да бъде САЩ с пазарен ръст от 40% през 2020 година.

Сподели в социалните мрежи

Други статии