Промените на имотния пазар, до които доведе „новото нормално“
  • COVID-19 доведе до огромна икономическа рецесия, която подмина пазарът на недвижимите имоти. Една от основните тенденции, които пандемията очерта, е изменението в търсенето. Освен семействата, чието търсене е ориентирано към  закупуването на нов дом, както и търсенето на имоти с инвестиционна цел, на пазара расте все повече един нов сегмент, който желае да смени своето жилище с ново и по-голямо, което да осигури по-високо качество на живот. Партерните апартаменти с прилежащи дворни пространства, както и къщите, които се намират в непосредствена близост до София също се радват на все по-голям интерес, което е аргументирано от  продължителния период на локдаун, в който хората работиха и учиха от вкъщи. По  данни на Агенцията по вписванията, има ръст от 26% за първото тримесечие на 2021 година спрямо 2020 година в броя на имотни покупки.
  • Тази статистика не е много изненадваща, предвид промените в търсенето, които споменахме по-горе, както и фактът, че когато става дума за инвестиции, недвижимите имоти са предпочитан актив. Поради фактът, че интересите на пазарните участници трябва да се срещнат и обикновено промяната в един фактор резултира в редица нови изменения и промени, промененото търсене, което споменахме по-горе, наложи бързата промяна в реакцията на инвеститорите и строителите, които трябваше да отговорят на новите пазарни тенденции.
  • Сред фирмите, които отговориха най-бързо на новата пазарна ситуация, беше „Аспи Груп“, която стартира проект за строеж на Многофамилна жилищна сграда с магазини и подземни гаражи в един от най-предпочитаните софийски квартали- Манастирски ливади изток. Проектът Sky Forest предвижда зелени площи, много на брой паркоместа, търговски площи, аптека, контролиран достъп, открит фитнес, зона за релакс, детска площадка, както и ресторант и лоби бар. Занапред проектите за жилищни комплекси ще гравитират около този тип удобства, за да се отговори на новото потребителското търсене.

Сподели в социалните мрежи

Други статии