Успехът не обича оправдания

„Успех е способността да преминаваш от един неуспех към друг, без да губиш ентусиазъм.“

Уинстън Чърчил

Успехът е много субективно понятие. Всеки от нас влага различен смисъл в него, но това, което ни обединява, е, че зад „успех“ ние кодираме най-смелите си мечти. Границата между мечтите и успеха е много тънка. Тази невидима граница се нарича цел и разделя хората на успешни и неуспешни.

Успехът е начин на мислене

Основният критерий, който разделя хората в тези две групи, е начинът на мислене. Използвате ли фрази като: „един ден“, „ако“, „как искам да ми се случи“…? Те са перфектният начин да саботираме себе си, защото ни карат да стоим и да чакаме определени предпоставки, за да предприемем действия, а отсъствието на тези предпоставки ни дава възможност за редица оправдания.

Успехът не обича оправдания

Тези, които не успяват, могат да измислят десетки извинения защо точно днес не е подходящият ден за започване на нов проект, защо е по-добре да изчакат, докато имат повече опит и знания и защо това може да не е правилното нещо за тях. Оправданията обаче са само психически бариери. Вие сте ги създали и можете да ги унищожите също толкова лесно. Преодоляването на страховете от неуспех и осъзнаването, че всяко падение носи нови уроци и всяко начало не започва от нулата, а от вече натрупания опит, ни доближава до превръщането на мечтите в реалност. Провалът е част от формулата за успех, затова е по-добре да го приемете по -рано, ако искате да успеете. Бъдете отворени към грешките и дори ги приветствайте в живота си. Не се отказвайте и винаги опитвайте още веднъж.

Успехът е осъзнаването, че ние имаме контрол над съдбата си

Мечтата, която имаме, е нашата мисия (основна цел). Ежедневните цели, които си поставяме, са пътят към постигането на основната цел и никой не ни гарантира, че този път е лесен да бъде извървян. Нещо повече… никой не ни гарантира, че има път. Успешните хора знаят, че загубата на няколко битки, дава опита и знанията, за да спечелят войната. Поемането на отговорност за всяко действие, бездействие и техните последствия е това, което ни прави успешни. Средностатистическият човек губи много време всеки ден, правейки безсмислени неща като прекомерно мислене, самосъжаление, мързел и т.н.

Високопродуктивните хора, от друга страна, са тези, които успяват да свършат много нещата за по-кратко време и се постигат ежедневните си цели си, защото знаят как да работят умно, без да се стараят твърде много. Подобрете управлението на времето, премахнете всичко, което не е продуктивно и токсично, събудете се по-рано, делегирайте и автоматизирайте това, което можете, за да имате повече време да правите това, което има значение.

Успехът идва, когато вярваш в себе си и в мечтата, която имаш

Успешните хора никога не се отказват от това, в което вярват с цялото си сърце. Тук ключова роля има интуицията. Забележителна е историята за Стив Джобс. Всички негови първоначални проучвания за тъчскрийн на телефона са показали, че този пазар и потребителите не са готови за подобна иновация. Въпреки това неговата интуиция му подсказва, че това ще промени хода на историята и начина, по който потребителите възприемат телефона си и в действителност на 9 януари 2007 година, фразата „Днес Apple ще преоткрие телефона“ става историческа.

Сподели в социалните мрежи

Други статии